Καταγραφή

Βιώσιμη διαχείριση υπεραιωνόβιων ελαιώνων στην Κρήτη

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», από τον Μάρτιο του 2016 παρουσίασε την πρωτοβουλία για την συνολική βιώσιμη διαχείριση των αρχαίων ελαιώνων της Κρήτης που ζουν μέχρι και σήμερα από τους αρχαίους και μινωικούς χρόνους και που αποτελούν ένα, μοναδικό στον κόσμο, πολιτιστικό κεφάλαιο.  Τον πλούτο αυτόν οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Σκοπός του προγράμματος η σωτηρία των ελαιοδέντρων αυτών και η βιώσιμη διαχείρισή τους.

 

Η συνολική πρόταση μας περιλαμβάνει: 

  • Καταγραφή και σήμανση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων σε συνεργασία με μικρούς παραγωγούς.
  • Τυποποίηση ελαιολάδου από τα αρχαία ελαιόδεντρα. 
  • Προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας επισκέψιμων δένδρων,
  • Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και δραστηριοτήτων με επίκεντρο τον πολιτισμό της ελιάς.

 Με αφιλοκερδή προσφορά των μελών του συνεταιρισμού και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 220 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, μέσης ηλικίας 1800 ετών. 

Την ελαιοκομική περίοδο 2016-17 τυποποιήθηκε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα σε (εκατόν δέκα) 110 αριθμημένες συλλεκτικές φιάλες δώρου. 

Κάθε χρόνο από τότε και στο εξής, το 3ήμερο της Παγκόσμιας Μέρας Ελαιολάδου, οργανώνουμε ως συνεταιρισμός, μάζεμα ελιών αυστηρά μόνο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, ο καρπός αλέθεται μαζικά σε συγκεκριμένο ελαιουργείο με ψυχρή έκθλιψη ώστε να μην καούν τα ωφέλιμα που έχει ο χυμός αυτός!

Έπειτα θα μπει σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 3 μήνες να κατασταλάξει πριν να τυποποιηθεί για να έρθει στο σπίτι σας!

Η διαφανής αυτή φιάλη περιέχει 500ml έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. είναι τοποθετημένη σε ξύλινο κουτί και φέρε αρίθμηση. Στο κουτί υπάρχουν πληροφορίες σε 8 γλώσσες, σε ένθετο κείμενο που έχει την φωτογραφία συγκεκριμένου ελαιοδέντρου. αναφέρονται οι διαστάσεις, η τοποθεσία και το όνομα του ιδιοκτήτη~ παραγωγού!

Η προσπάθεια αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικών δράσεων. Ενισχύει το πρόγραμμα καταγραφής των ελαιοδέντρων αυτών! διαφημίζει τον τόπο και τα ποιοτικά του προϊόντα 

Τα κέρδη από την προώθηση των συσκευασιών διανέμονται ως εξής.

Το 50% πάει στους παραγωγούς και το υπόλοιπο 50% επανεπενδύεται για την συνέχιση του προγράμματος  βιώσιμης διαχείρισης αρχαίων ελαιώνων. 

Υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας με τους παραγωγούς με δεσμεύσεις ΜΟΝΟ ηθικές και όχι νομικές.