Πολιτιστικό δίκτυο

img_20160206_182817-1Η προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων και των αρχαίων ελαιώνων της Κρήτης δεν μπορεί παρά, επιπλέον από τα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες, να περιλαμβάνει και ένα πλήρες σχεδιασμό διαχείρισης και ανάδειξης τους σε συνεργασία με  φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

αυτόν τον σχεδιασμό καθως και τις κινησεις που εχουμε κανει μεχρι τωρα αναλυουμε στον παρακάτω συνδεσμο

Μάθετε Περισσότερα

 • πολιτιστικές διαδρομες
  Πολιτιστικές διαδρομές στα υπεραιωνόβια ελαιόδεντραΤα Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της ΚρήτηςΕίναι η κληρονομιά και ο πολιτισμός μαςΈρχονται από τα βάθη του χρόνου.Κάποιες από αυτές στον ίσκιο τους, φιλοξένησαν και Μινωίτες. Έχουν νιώσει στον κορμό τους πολλούς κατακτητές, οι ρίζες τους είναι ποτισμένες, με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα, έχουν θρέψει τους προγόνους μας, έχουν ζήσει και συντροφέψει γενιές και γενιές, ακόμη και πολλούς από εμάς. Μέχρι σήμερα στέκουν αδιάψευστοι και ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας μας. Έχουν πολλά να μας διηγηθούν. Περνάμε συχνά από δίπλα τους . Ας τις ακούσουμε που μας μιλούν. Ας τις κάνουμε δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια μας, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τις αγαπήσουν και να αγαπηθούν .
 • κληρονομιά και πολιτισμός
  Είναι η κληρονομιά και ο πολιτισμός μαςΈρχονται από τα βάθη του χρόνου.Κάποιες από αυτές στον ίσκιο τους, φιλοξένησαν και Μινωίτες. Έχουν νιώσει στον κορμό τους πολλούς κατακτητές, οι ρίζες τους είναι ποτισμένες, με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα, έχουν θρέψει τους προγόνους μας, έχουν ζήσει και συντροφέψει γενιές και γενιές, ακόμη και πολλούς από εμάς. Μέχρι σήμερα στέκουν αδιάψευστοι και ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας μας. Έχουν πολλά να μας διηγηθούν. Περνάμε συχνά από δίπλα τους . Ας τις ακούσουμε που μας μιλούν. Ας τις κάνουμε δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια μας, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τις αγαπήσουν και να αγαπηθούν . Σε όλη την Κρήτη,διασώζονται μέχρι σήμερα πολλά αρχαία ελαιόδεντρα μερικά δε από αυτά,διατηρούνται από τους μινωικούς χρόνους. Αρχαιότερη όλων,εκτιμάται ότι είναι η ελιά του Καβουσίουστο νομό Λασιθίου, όπου και δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός μας. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π. Χ., έχει περίμετρο βάσης 22,10μ., διάμετρο βάσης 7,10μ και η ηλικία της ξεπερνά τα 3.500 έτη! Ταυπεραιωνόβιααυτάελαιόδεντρα,πολλές φορές δημιουργούν συστάδεςαρχαίωνξεχωριστών ελαιώνων. Πολλοίανάγονται στους μινωικούς χρόνους,άλλοιφυτεύτηκαν (ή μπολιάστηκαν σε κορμό αγριελιάς) την εποχή των Ρωμαίων και άλλοιμε την έλευσητων Ενετών τον 13ο αιώνα μ.Χ Είναι η κληρονομιά και ο πολιτισμός μαςΤι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα2Δυστυχώς(πέραν της αγάπης των ιδιοκτητών) δεν τα διαχειριζόμαστε βιώσιμα, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών, να ξεριζώνονται για την διάνοιξη δρόμων ή λόγω αλλαγής καλλιέργειας ή απλώς να κόβονται (εξαιτίας της οικονομικής κρίσης) και ναγίνονται καυσόξυλα!!!
 • ανασκόπηση δράσεων ΚΟΙΝΣΕΠ Επταστικτου
  Έχουμε καταγράψει περισσότερααπό 100 ελαιόδεντρα. Η καταγραφή περιλαμβάνει, επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη-διαχειριστή της ελιάς, μετάβαση στην ελιά, μέτρησή της, φωτογράφισή της, λήψη συντεταγμένων και ιστορικού ελιάς, καθώς και άλλα στοιχεία, αν ποτίζεται, αν λιπαίνεται,την μορφολογία της κλπ.
  Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων, είναι τα 1800 έτη. Η μικρότερη είναι 700 ετών και η μεγαλύτερη υπερβαίνει τα 3000 έτη.
  Δημιουργούμε ηλεκτρονικό αρχείοκαι τις τοποθετούμε σε χάρτη τηςGoogle maps
  για 3η χρονια φέτος μαζέψαμε παρέα με τους ιδιοκτήτες, 280 κιλά ελαιόλαδο εξτρα παρθένο αποκλειστικά από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα! το λαδι αφου κατασταλάξει για 3 μηνες θα τυποποιηθεί σε αριθμημένα μπουκάλια των 500 και 100 ml.
 • επόμενοι βήματα
  Να δημιουργήσουμε ένα Πολιτιστικό Δίκτυο των Δρόμων της Ελιάς. Σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τους φορείς των ξενοδόχων και της εστίασης, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους ιδιοκτήτες υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων, να δημιουργήσουμε ένα Πολιτιστικό Δίκτυο για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.Υπογράφουμε πρωτόκολλο συνεργασίαςμε δεσμεύσεις ΜΟΝΟ ηθικές και όχι νομικές. Με την αρωγήτης Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων του Λασιθίου θα επιδιώξουμε την επίτευξη των στόχωντου δικτύου
  Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσηςπληροφοριών για το κάθε τοπικό δίκτυο.Ανάπτυξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσηςμε επισκέψεις των μαθητών και εκπαιδευτικών στις διαδρομές του δικτύου, με στόχοτην ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους. Διεξαγωγή σεμιναρίων για εκπαιδευτικούςκαι ενήλικες σε όλα τα επίπεδα. Διαγωνισμοί σε σχολεία και διαγωνισμοί ανοικτοί σε πολίτες με διαφορετική θεματολογία κάθε χρονιά. Όπως διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τα αρχαία ελαιόδεντρα, συγγραφής ιστορίας η παραμυθιού, γλυπτικής κλπΓιορτές και χοροί, ποιητικές και μουσικές διαδρομές, γευσιγνωσία στα προϊόντα του τόπου μας, διαγωνισμοί κουζίνας.
  Σηματοδότηση των διαδρομώνμε σήμανση των μονοπατιών προς τα ΥπεραιωνόβιαΕλαιόδεντρα, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ξωκλήσια, τις περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Συμμετοχή του δικτύου σε θεματικές εκθέσεις.Δια βίου εκπαίδευση και σεμινάριαεξειδίκευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης ενηλίκων, καθώς και ενημέρωσης για τις καλές γεωργικές πρακτικές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου. Συμμετοχή σε ευρωπαϊκές μέρες πολιτιστικής κληρονομιάς,ανάλογα με την θεματολογία μετέχουν χωριά με κοινά χαρακτηριστικά (πχ βοτανικό μονοπάτι, μονοπάτι παρατήρησης αρπακτικών πουλιών κλπ).Ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησηςή ακόμη και χορηγίες για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων ή δημιουργίας νέων.Ανάπτυξη προγράμματος υιοθεσίας αρχαίωνκαι ιστορικών ελαιοδέντρων για την περαιτέρω αειφόρο διαχείρισή τους. Μεταφύτευση αρχαίων ελαιοδέντρων που ξεριζώνονται,είτε σε δημόσιο χώρο που θα παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό ή στηνπεριοχή που προορίζεται να γίνει βοτανικό πάρκο στον Απηγανιά.Δημιουργία θυγατέρων προερχόμενων από αρχαία ελαιόδεντρα, που θα δίνονται ως δώρο στους επισκέπτες μας ή θα συνοδεύει τις συλλεκτικές μας συσκευασίες κλπ.
 • Κοιν.Σ.Επ. ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ
  72200 Κάτω Χωριό Ιεράπετρας
  tel. 20030 69324031880030 6981916832
  email: 7stiktos@gmail.com & 7stiktos.ancient@gmail.com
  www.eptastiktos.gr www.minoanolivetree.com