Υπεραιωνόβια Ελαιόδεντρα

Έρχονται από τα βάθη του χρόνου

“Κάποιες από αυτές στον ίσκιο τους, φιλοξένησαν και Μινωϊτες. Έχουν νιώσει στον κορμό τους πολλούς κατακτητές, οι ρίζες τους είναι ποτισμένες, με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα, έχουν θρέψει τους προγόνους μας, έχουν ζήσει και συντροφέψει γενιές και γενιές, ακόμη και πολλούς από εμάς.
Μέχρι σήμερα στέκουν αδιάψευστοι και ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας μας. Έχουν πολλά να μας διηγηθούν. Περνάμε συχνά από δίπλα τους .
Ας τις ακούσουμε που μας μιλούν.
Ας τις κάνουμε δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια μας, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τις αγαπήσουν και να αγαπηθούν.”

Είναι η κληρονομιά και ο πολιτισμός μας

Σε όλη την Κρήτη διασώζονται μέχρι σήμερα πολλά αρχαία ελαιόδενδρα μερικά δε από αυτά διατηρούνται από τους μινωικούς χρόνους. Αρχαιότερη όλων, εκτιμάται ότι είναι η ελιά του Καβουσίου στον νομό Λασιθίου, όπου και δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός μας. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π. Χ., έχει περίμετρο βάσης 22,10μ., διάμετρο βάσης 7,10μ (συντεταγμένες Ν 35ο 06,908 και Ε 25ο 51, 651 και υψόμετρο 252μ). Στον νομό Λασιθίου υπάρχουν διάσπαρτα εκατοντάδες υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα τα οποία πολλές φορές δημιουργούν συστάδες ξεχωριστών ελαιώνων. Πολλά ανάγονται στους μινωικούς χρόνους, άλλα φυτεύτηκαν (ή μπολιάστηκαν σε κορμό αγριελιάς) την εποχή των Ρωμαίων και άλλα με την έλευση των Ενετών τον 13ο αιώνα μ. Χ.

Δυστυχώς δεν τυγχάνουν (πέραν της αγάπης των ιδιοκτητών) καμιάς επίσημης προστασίας με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να ξεριζώνονται για την διάνοιξη δρόμων, για την κατασκευή θερμοκηπίων ή απλώς να κόβονται (εξαιτίας της οικονομικής κρίσης) για καυσόξυλα.

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ξεκινήσαμε πρόγραμμα καταγραφής των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων με σκοπό την προστασία και την επισκεψιμότητα τους με κατάλληλη σήμανση και σχεδιασμό διαδρομών. Συγχρόνως πραγματοποιούμε δράσεις (ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

www.minoanolivetree.com

(Υπεύθυνος προγράμματος καταγραφής Παύλος Δασκαλάκης τηλ 6932403188)