Posted on Leave a comment

Κάππαρη

Η Κάππαρη (Capparis spinosa) 

κάππαρη ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ για ιστοσελίδα (alex tzaros)

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά φυτά των νησιών του Αιγαίου και της ψυχής των κατοίκων τους, είναι η κάππαρη. Είναι αυτάρκης, (δεν χρειάζεται πότισμα), λιτή (φυτρώνει στα πιο άγονα εδάφη), ατίθαση (την βρίσκεις ανάμεσα σε πέτρες, σε ξερολιθιές, στους τοίχους παλιών πέτρινων σπιτιών ) και όμως γόνιμη (δίνει καρπούς όλο το καλοκαίρι και χρησιμοποιούνται σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού). Στην Ανατολική Κρήτη την συναντάμε στα βουνά (σε χαμηλότερα υψόμετρα), σε εγκαταλελειμμένα χωράφια, στις άκρες των μονοπατιών, ανάμεσα στις ελιές σε μια ιδανική συνύπαρξη.

Η επιστημονική της ονομασία είναι Capparis spinosa (απο την ελληνική λέξη κάππαρη) και αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη για τις πολλές φαρμακευτικές της ιδιότητες. Περιέχει πολλά διαφορετικά φλαβονοειδή που είναι ευεργετικά για την καταπολέμηση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Ο φλοιός της ρίζας της χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμούς και πονόδοντους. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το φυτό έχει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες.

Συλλέγονται τα τρυφερά φύλλα, τα άνθη πριν ανοίξουν, οι καρποί (τα μικρά αγγουράκια, caper berry) που, όλα, γίνονται τουρσί. Η συλλογή της είναι μια κοπιαστική εργασία λόγω των αγκαθιών της αλλά και γιατί πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα, όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Την χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, σε σάλτσες, στο μαγείρεμα ψαρικών, θαλασσινών και κρεάτων ενώ συνδυασμένη με άλλα προϊόντα της Κρητικής φύσης (βασιλικό, δυόσμο, αμύγδαλα, ελαιόλαδο) φτιάχνει υπέροχο πέστο.

Η κάππαρη συλλέγεται την θερινή περίοδο από άγρια φυτά της περιοχής του Κάτω Χωριού. Διατηρείται σε άλμη και διατίθεται σε βαζάκια των 212 ml.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *