Posted on Leave a comment

Λάδι με Βασιλικό

img_9797Προέρχεται από την κοινή άλεση φύλλων βασιλικού (προϊόν βιολογικής καλλιέργειας) με τον καρπό της άγουρης ελιάς. Τα φύλλα του βασιλικού συλλέγονται τις πρώτες πρωινές ώρες (όταν έχουν και την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) και ο χειρισμός τους πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες ώστε να μην μαραθούν. Πλένονται, αφήνονται να στεγνώσουν και αλέθονται με τον καρπό της ελιάς. Το ελαιόλαδο που προκύπτει είναι γλυκύ και αρωματικό με ελαφρα πικάντικη και φρουτώδη γεύση. Κατάλληλο για σαλάτες, λαχανικά, ψάρι, πίτσα, ζυμαρικά και λαδερά (όπου προστίθεται ωμό στο πιάτο). Διατίθεται σε συσκευασίες των 250 ml με πώμα ελεγχόμενης ροής ήι με σπρευ. για καλύτερο έλεγχο της ποσότητας.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών αρωματικά ελαιόλαδα η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παρασκευάζεται είτε με την προσθήκη αιθέριου ελαίου (ή και των ίδιων των φυτών στο ελαιόλαδο) είτε με χειρισμο του ελαιολάδου (κατα την διάρκεια της εξαγωγής του  )με υπερήχους. Σύμφωνα όμως με εξειδικευμένες επιστημονικές έρευνες η κοινή άλεση του καρπού της ελιάς με το αρωματικό φυτό ως μέθοδος υπερτερεί σημαντικά  μια και το ελαιόλαδο δεν οξειδώνεται, είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες (άρα και πιο υγιεινό) ενω συγχρόνως διατηρεί τα αρώματα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αρωματικού φυτού. 
 
βλ. σχετική έρευνα (αποτέλεσμα συνεργασίας τριών επιστημονικών ινστιτούτων της Ιταλίας):
Effect of infusion of spices into the oil vs. combined malaxation of olive paste and spices on quality of naturally flavoured virgin olive oils. Food Chemistry 202 (2016) 221–228.”
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *