Τι Κάνουμε

Προϊόντα – Καινοτομία

Με αρχικό κεφάλαιο δύο χιλιάδες ελαιόδεντρα, με μεταποίηση σε ελαιόλαδο και δημιουργία αρωματικών ελαιόλαδων (εννέα διαφορετικά είδη), με μεταποίηση κηπευτικών και δημιουργία Τσάτνει (Chutney), μαρμελάδων και χυμούς κηπευτικών, με κηραλοιφή που παράγεται από βιολογικό ελαιόλαδο και μελισσοκέρι και με ένα σημαντικό κεφάλαιο από μέλισσες οι οποίες μας παρέχουν το εκπληκτικής ποιότητας κρητικό μέλι από τα αρωματικά βότανα και τα πευκοδάση της Κρήτης,αξιοποιούμε την παράδοση και εφαρμόζουμε τις νέες γνώσεις ώστε να δημιουργήσουμε μοναδικά και καινοτόμα προϊόντα. Στηρίζουμε τους παραγωγούς που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και τρόπο σκέψης για να προστατέψουμε την φύση και να βγει ένα καλύτερο προϊόν για τις οικογένειές μας.

Τα προϊόντα μας είναι εξαιρετικής ποιότητας με πολλά διεθνή βραβεία αλλά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, οι οποίες μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να ικανοποιούμε τα αιτήματα των φίλων καταναλωτών.

ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ:

20ème Concours International « Les Huiles du Monde », AVPA-Paris 2022 Catégorie Huiles Assemblées et Aromatisées

  • ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 2022 : Αρωματικό Ελαιόλαδο με τριαντάφυλλο: ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, παραγωγός: Γιώργος Τομαδάκης, Aitria
  • ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 2022: Αρωματικό Ελαιόλαδο με βασιλικό: ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, παραγωγός: Γιώργος Τομαδάκης

AUTHENTIC TASTE OF GREECE (ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΥΘΑΙΝΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΥΣΗΣ) 2021

  • ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 2021: Τσάτνει & μαρμελάδες κηπευτικών, στον παραγωγό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ Μάνο Καλύβα μέσω της εταιρείας του Delikreta flavours.

Υπεραιωνόβια Ελαιόδεντρα

Κάποιες από αυτές στον ίσκιο τους, φιλοξένησαν και Μινωίτες. Έχουν νιώσει στον κορμό τους πολλούς κατακτητές, οι ρίζες τους είναι ποτισμένες, με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα, έχουν θρέψει τους προγόνους μας, έχουν ζήσει και συντροφέψει γενιές και γενιές, ακόμη και πολλούς από εμάς.

Μέχρι σήμερα στέκουν αδιάψευστοι και ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας μας. Έχουν πολλά να μας διηγηθούν. Περνάμε συχνά από δίπλα τους.

Ας τις ακούσουμε που μας μιλούν… Ας τις κάνουμε δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια μας, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τις αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Είναι η κληρονομιά και ο πολιτισμός μας.

Σε όλη την Κρήτη διασώζονται μέχρι σήμερα πολλά αρχαία ελαιόδεντρα μερικά δε από αυτά διατηρούνται από τους μινωικούς χρόνους.

Αρχαιότερη όλων, εκτιμάται ότι είναι η ελιά του Καβουσίου στον νομό Λασιθίου, όπου και δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός μας. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ., έχει περίμετρο βάσης 22,10μ., διάμετρο βάσης 7,10μ. συντεταγμένες 35.11521, 25.86077 ή 35°06’54.8″N 25°51’38.8″E και υψόμετρο 252μ. Στον νομό Λασιθίου υπάρχουν διάσπαρτα εκατοντάδες υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία πολλές φορές δημιουργούν συστάδες ξεχωριστών ελαιώνων. Πολλά ανάγονται στους μινωικούς χρόνους, άλλα φυτεύτηκαν (ή μπολιάστηκαν σε κορμό αγριελιάς) την εποχή των Ρωμαίων και άλλα με την έλευση των Ενετών τον 13ο αιώνα μ. Χ. Πολλά επίσης φυτεύτηκαν τέλος του 16ου αι. με προτροπή των Τούρκων για να προμηθεύουν με πρώτες ύλες τις σαπωνοποιιες ή να εξαγονται στην Μασσαλία.

 

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ξεκινήσαμε πρόγραμμα καταγραφής των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων με σκοπό την προστασία και την επισκεψιμότητα τους με κατάλληλη σήμανση και σχεδιασμό διαδρομών. Συγχρόνως πραγματοποιούμε δράσεις (ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Επιλεγμένα ελαιόδεντρα σημαίνονται με ειδική πινακίδα που πληροφορεί τους επισκέπτες.

Καταγράφουμε – Αναδεικνύουμε

Με αφιλοκερδή προσφορά των μελών του συνεταιρισμού και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 300 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, μέσης ηλικίας 1800 ετών. Η καταγραφή περιλαμβάνει επικοινωνία και γνωριμία με τον παραγωγό, φωτογραφηση του δέντρου και λήψη συντεταγμένων, μέτρηση διαστασεων (περίμετρος βάσης και περίμετρος σε ύψος 0,90 εκ) ώστε να εκτιμηθεί η ηλικία καθώς και συλλογή άλλων πληροφοριών που αφορούν την τοπική ιστορία την διαχείριση και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται.

Πρόγραμμα Αναδοχής – Υιοθεσίας υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου

Συμβάλλουμε στην προστασία υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων. Γινόμαστε ανάδοχοι ενός από αυτά, του δίνουμε όνομα, ενημερωνόμαστε για τις φροντίδες και συναντάμε και μοιραζόμαστε ιστορίες με τον ιδιοκτήτη – ντόπιο παραγωγό. Γνωρίζουμε την πραγματική Κρήτη και ενώνουμε την πορεία μας. Δεσμός μας: η αρχαία ελιά.

Μπορούμε να την επισκεφθούμε, να γευτούμε το λάδι της, να διανυκτερεύσουμε στην περιοχή. Καταβάλλεται ορισμένο ποσό ετησίως ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ – ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΗ: Αναδοχή υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου. Περιλαμβάνει χορήγηση σχετικής βεβαίωσης, τοποθέτησης πινακίδας με τα στοιχεία που επιθυμεί ο ανάδοχος, γνωριμία με τον ιδιοκτήτη – παραγωγό, ενημέρωσή του σχετική με την καλλιεργητική φροντίδα του δέντρου και τέλος επίσκεψη στο ελαιόδεντρο αν ο ανάδοχος θελήσει να επισκεφτεί την περιοχή.

Αναβαθμισμένα επίπεδα όπου επιπλέον από την βασική μπορείτε να έχετε παραπάνω υπηρεσίες.

ΒΑΣΙΚΗ + προσφορά 10 λίτρων ελαιολάδου από τον παραγωγό.
ΒΑΣΙΚΗ + ΔΥΟ διανυκτερεύσεις για 2 άτομα σε τοπικό κατάλυμα.
ΒΑΣΙΚΗ + ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ + 2 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ για 2 άτομα.

Για όλα τα ΕΠΙΠΕΔΑ, υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής στην ελαιοσυλλογή από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου στα τέλη Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Με την αναδοχή ενισχύουμε οικονομικά τους παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες, προστατεύουμε τα ελαιόδεντρα.

Σημείωση: Στην προσφορά ελαιολάδου περιλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής εντός Ελλάδος και αναλόγως την περιοχή. Για την έκδοση τιμολογίου υπάρχει επιβάρυνση ΦΠΑ (για το ελαιόλαδο 13% και για τις υπηρεσίας 24%).

Ελαιοποίηση

Συλλέγουμε τον καρπό από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου στα τέλη Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους μεμονωμένους παραγωγούς,. Το γεγονός αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες, αλλά και αιτία για αρκετές εκδηλώσεις προς τιμήν της ημέρας αυτής. Ο καρπός ελαιοποιείται με ψυχρή έκθλιψη και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τυποποιείται σε ειδικές συλλεκτικές συσκευασίες. Τα έσοδα προορίζονται για την ενίσχυση των παραγωγών και την χρηματοδότηση του σχετικού σχεδιασμού. Επίσης μέρος των κερδών αυτών πάει για ενίσχυση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Μια παγκοσμίως μοναδική κληρονομιά, ένα τεράστιο και άγνωστο πολιτιστικό κεφάλαιο: Εργαζόμαστε για την προστασία και ανάδειξης τους, πρός όφελος της τοπικής.

Πολιτιστικές Διαδρομές

Εκτός από τις παραγωγικές δραστηριότητες, της ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ και την αειφορική διαχείριση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων της Κρήτης, σχεδιάσαμε έξι πολιτιστικές διαδρομές σε τοπικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας, που αποτελούν όλα μαζί ένα ενιαίο δίκτυο, μέσω των οποίων ο επισκέπτης, γνωρίζει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των οικισμών, έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους, ανακαλύπτει το φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές του επισκεπτόμενος αρχαίες ελιές. Έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 300 υπεραιωνόβιες ελιές με μέσω όρο ηλικίας τα 1800 έτη.

Οι Πολιτιστικές διαδρομές, είναι μεταξύ 3 και 10 χιλιομέτρων και περιλαμβάνουν τέσσερεις στάσεις, όπου πραγματοποιούνται θεματικά εργαστήρια.

  • 1η στάση: Συναντιόμαστε πάντα σε μια όμορφη περιοχή και στο σημείο της συνάντησης, με παιχνίδια γνωριμίας και προβληματισμού γνωρίζονται οι συμμετέχοντες. Με φύλλα εργασίας όπως το φύλλο προσδοκιών για το πρόγραμμα και το εργαστήριο προβληματισμού, αναπτύσσεται εποικοδομητική συζήτηση για την σημερινή ζωή των ανθρώπων, σε σχέση με αυτή της παλαιότερης εποχής.
  • 2η στάση: Επίσκεψη σε αρχαίο ελαιώνα. Περπατάμε σε οριοθετημένο μονοπάτι με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Δίδονται πληροφορίες με παιχνίδι με κάρτες για την ελιά, τις ιδιότητές της, τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν, την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Λογοτεχνία. Στο τέλος ακούμε σχετικές μουσικές δημιουργίες και αν υπάρχει όρεξη η ομάδα χορεύει.
  • 3η στάση: Μαθαίνουμε την τεχνική της καταγραφής της ηλικίας μιας αρχαίας ελιάς, ενώ στη συνέχεια, με σκηνική αναπαράσταση η ομάδα παρουσιάζει ένα γεγονότος που μπορεί να συνέβη την εποχή που φυτεύτηκαν οι συγκεκριμένες ελιές. Ακολουθεί, ενεργειακή άσκηση για την ψυχική μας ανάταση και επαφή με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.
  • 4η στάση: Ανάλογα με την διαδρομή, πραγματοποιούμε επίσκεψη σε εργαστήριο οικοτεχνίας, αναπτύσσεται συζήτηση με τον παραγωγό και ενημέρωση για τα πως ιδρύεται και λειτουργεί ένα τέτοιο εργαστήριο. Συζητείται η διαδικασία διασύνδεσης παραγωγού – καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες και προχωράμε σε γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, προϊόντων οικοτεχνίας και ελαιολάδου από ντόπιους παραγωγούς.

Στο τέλος, σε όλες τις πολιτιστικές διαδρομές, γίνεται αξιολόγηση του προγράμματος και συζήτηση ώστε να αναδειχθούν τα συμπεράσματα της συνάντησης.

HIDDEN

[hidden]

Άγιος Στέφανος

Ο Άγιος Στέφανος είναι ορεινό χωρίο, παλιότερα ανήκε στην Επαρχία Σητείας, ενώ διοικητικά σήμερα ανήκει στον δήμο Ιεράπετρας. Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους της Θρυπτής, που είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα όσο και από την Σητεία.

Χτισμένος στα 453 μ. υψόμετρο ο γραφικός οικισμός του Αγίου Στεφάνου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ορεινής κουλτούρας του Κρητικού λαού. Η προνομιακή του θέση προσφέρει μοναδική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, ενώ σε απόσταση μικρότερη των έξι χιλιομέτρων κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες του Μακρύ Γιαλού.

Το σημερινό του όνομα το οφείλει στον εντυπωσιακό ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό διάκοσμό του. Αυτός είναι και το κύριο σημείο αναφοράς του χωριού, με την μικρή πλατεία στο πλάι του να συγκεντρώνει στα καφενεία της τους κατοίκους του χωριού. Ο Άγιος Στέφανος ξεχωρίζει για την πυκνή του δόμηση και τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια του. Εντυπωσιακό είναι το Κιμέρι, η αναπαλαιωμένη πηγή του χωριού με την χαρακτηριστική καμάρα της, στις γούρνες της οποίας οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα τους τις εποχές που το νερό δεν είχε φτάσει ακόμα στα σπίτια του οικισμού.

Πάνω στον δύσβατο και απόκρημνο λόφο στην κορυφή του χωριού, δέσποζε κάποτε ο «Κάστελος» ή«Φορτέτσα». Ένα ενετικό φρούριο το οποίο πιστεύεται πως έχει χτιστεί στα θεμέλια ακρόπολης, πιθανότατα των γεωμετρικών χρόνων.

Τα καφενεία της περιοχής φιλοξενούν κάθε λογής εκδηλώσεις από ανταλλακτικά παζάρια την ημέρα μέχρι βραδιές εκμάθησης λύρας και μπουζουκιού για τους ξένους της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κάτοικος που είναι από το Βέλγιο, ο οποίος αφού ταξίδεψε ψάχνοντας ολόκληρη την Κρήτη, κατέληξε να μείνει μόνιμα στον Άγιο Στέφανο για να στήσει το δικό του μικρό αστεροσκοπείο, στο οποίο ο καθένας πλέον μπορεί να απολαύσει τον έναστρο ουρανό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ορεινό

Το Ορεινό ονομάζεται έτσι λόγω της ορεινής τοποθεσίας του. Οι ντόπιοι το προφέρουν Ορνό. Λέγεται ότι ίσως έχει πάρει την ονομασία του και από τα πολλά Όρνεα που φωλιάζουν στην περιοχή. Το Όρνιο, είναι είδος αετού που προστατεύεται, διότι απειλείται με εξαφάνιση. Στην απογραφή των Ενετών του 1583, το χωριό, αναφέρονταν ως Orno και είχε 217 κατοίκους. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Evans, αναφέρει την ύπαρξη αρχαίων λειψάνων στις τοποθεσίες Λενικά και Σκάφη. Υπάρχει τοπωνύμιο Σολωμός ίσως από οικογένεια Σολωμών που υπήρχε εκεί και ερείπια παλιού πύργου. Στον παλαιοχριστιανικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος υπήρχε επιγραφή «Αφίχθη ενταύθα στρατηγός Βυζαντίου».

Το χωριό είναι γεμάτο πηγές, νερά και δάση, όπου συναντάμε ένα από τα πιο ορμητικά ποτάμια της Κρήτης. Οι πηγές του βρίσκονται ψηλά στο οροπέδιο Αμπέλια στις πλαγιές της Θρυπτής και της Παπούρας. Σχηματίζουν σύντομα ποτάμι, το οποίο αφού διασχίσει την πλατεία του χωριού, εισχωρεί στο άγριο Φαράγγι του Ορεινού. Το ποτάμι συνεχίζει τη ροή του για να δημιουργήσει σε χαμηλότερο σημείο το κυρίως πεζοπορικό τμήμα του, το Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων που βγαίνει στον Κουτσουρά μετά από 3-4 ώρες πορείας. Παρά το γεγονός ότι υπέστη μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά το 1993, η βλάστηση είναι ακόμη έντονη και το φαράγγι εξακολουθεί να αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου. Το Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων είναι πολύ εύκολα προσπελάσιμο, καλά σηματοδοτημένο και με εμφανέστατο μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει ουσιαστικά από τον Βυζαντινό ναό του Χριστού. Κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες λόγω του πρασίνου, των νερών, λιμνών και καταρρακτών που δημιουργεί, είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς. Κατά τους θερινούς μήνες, λόγω του ότι ένα μεγάλο κομμάτι του είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, γίνεται δυσκολότερο και χρειάζεται κάποιος να κρατάει αρκετό νερό και καπέλο. Το όνομά του οφείλεται στις κόκκινες πεταλούδες που ξεπετάγονται μέσα από τους θάμνους, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. Στη διαδρομή εκτός από τα φυσικά αξιοθέατα θα συναντήσετε και την εκκλησία του Αφέντη Χριστού και το παλιό τοιχογραφημένο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, που ανήκει στον 12ο αιώνα.

Κάτω Χωριό

Βρίσκεται στο μέσον του Ισθμού της Ιεράπετρας σε ίση απόσταση (7κμ) από το Βόρειο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Αποτελείται από τα χωριά Επισκοπή, Κάτω και Πάνω Χωριό, Παπαδιανά και τον οικισμό της Θρυπτής.

Κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους και μεγάλο μέρος της κοινότητας έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος. Το αρχαιότερο εδώλιο αρχαίας θεάς (5.700 πΧ) έχει βρεθεί κοντά στο Κάτω Χωριό και βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Ηρακλείου.

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους τα χωριά έπαιξαν σημαντικό ρόλο και λόγω της στρατηγικής τους θέσης (στις πύλες της πόλης της Ιεράπετρας από Βορρά) αλλά και χάρη στην αναπτυγμένη αγροτική οικονομία. Διασώζεται το τουρκικό κάστρο της Καζάρμας (= στρατόπεδο) στην Επισκοπή καθώς και το πολυβολείο των Ιταλών στην είσοδο του Κάτω Χωριού. Είναι εμφανή επίσης, σε πολλά πετρόχτιστα κτίρια τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ενετικής περιόδου καθώς και αυτής της Τουρκοκρατίας. Στην πλατεία της Επισκοπής η κεντρική εκκλησία ήταν η έδρα της Επισκοπής Ιεράπετρας (εξ ου και το όνομα του χωριού) και έχει κτισθεί στις αρχές του 20ου αι. στη θέση της Παναγιάς της Εφτάτρουλης (με εφτά τρούλους). Μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά δομικά στοιχεία από την παλαιότερη εκκλησία. Πολύ κοντά στην πλατεία αυτήν συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χαραλάμπους, με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, της οποίας το αριστερό κλίτος κτίσθηκε τον 11ο αι, το υπόλοιπο τον 16ο. Όλα τα χωριά και η γύρω ύπαιθρος στολίζονται από μικρά γραφικά εκκλησάκια.

Διάσπαρτα επίσης στα χωριά διασώζονται τμήματα των παλιών ελαιοτριβείων καθώς ιδιαίτερα το Κάτω Χωριό υπήρξε σπουδαίο κεφαλοχώρι με σημαντικό πλούτο χάρη στην ανεπτυγμένη ελαιοκαλλιέργεια. Τους γύρω ελαιώνες κοσμούν υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ηλικίας 400 έως και 1200 ετών. Τα συναντάμε διάσπαρτα στους ελαιώνες, στις άκρες των περιβολιών και των μονοπατιών. Αρκετά από αυτά από την εποχή της Τουρκοκρατίας συγκροτούν ολόκληρους ελαιώνες.

Είναι επίσης γνωστή η περιοχή και ο οικισμός της Θρυπτής για τους αμπελώνες (από τους πιο αρχαίους στην Ευρώπη) με την ντόπια ποικιλία “λιάτικο”. Στην Θρυπτή ακόμα και σήμερα διασώζονται μερικά από τα παλιά μετόχια (μαγατζέδες στην τοπική διάλεκτο) των κατοίκων όπου οι χωριανοί πηγαίνανε να μείνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχουν επίσης αρκετές πηγές που τρέχουν όλο τον χρόνο όπως για παράδειγμα στο Κάτω Χωριό με την κεντρική βρύση που κτίσθηκε το 1903, στις πηγές του Κεφαλοβρυσίου στο Πάνω Χωριό, στην Θρυπτή.

Σήμερα η αστυφιλία έχει πλήξει τα χωριά με συνέπεια να διαμένουν περίπου 500 κάτοικοι από τους 1000 και πλέον ενώ και η ελαιοκαλλιέργεια φθίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι την δεκαετία 60-70 το δημοτικό σχολείο του Κάτω Χωριού είχε πάνω από 300 μαθητές και σήμερα έχει λιγότερους από 50. Τα τελευταία χρόνια πολλά παλαιά πετρόχτιστα σπίτια ανακαινίζονται, από Δυτικοευρωπαίους πολίτες που επιλέγουν την περιοχή είτε για διακοπές είτε για μόνιμη διαμονή.

Η περιοχή προσφέρεται για επισκέψεις και ήσυχη διαμονή, φαγητό στις κεντρικές πλατείες των χωριών, για περιδιάβαση στα γραφικά σοκάκια, για γνωριμία με την αγροτική ζωή και τα κρητικά προϊόντα, για φυσιολατρικές διαδρομές όπως για παράδειγμα προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Κάτω Χωριό, στο Πάνω Χωριό και στις πηγές του Κεφαλοβρυσίου, στον οικισμό της Θρυπτής.

Καβούσι

Το Καβούσι, είναι χωριό του Δήμου Ιεράπετρας, με πληθυσμό 550 κατοίκους. Πιθανόν το όνομά του προέρχεται από τα «καβούσια» που ήταν μικρές λακκούβες με νερό, από τις οποίες μοιράζονταν οι κάτοικοι το νερό για τις βασικές ανάγκες της επιβίωσής τους. Σήμερα το χωριό έχει άφθονα νερά, από πήγες των βουνών αλλά και από γεωτρήσεις.

Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους «Καψάς» βόρεια του ορεινού όγκου της Θρυπτής, σε υψόμετρο 140 μ., ενώ απέχει 3,5 km από τη θάλασσα.

Έχει τοποθεσίες σπάνιας φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικούς χώρους με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως: η Ακρόπολη του Αζοριά, το Πλάι του Κάστρου, ο Βρόντος, το μινωικό νησί «Ψείρα», το Χρυσοκάμινο και άλλα 113 συνολικά σημεία. Έχει επίσης 8 βυζαντινές, αγιογραφημένες εκκλησίες μεγάλου ενδιαφέροντος. Κορυφαίο σημείο αναφοράς του είναι η Αρχαία Ελιά του Αζοριά, το μεγαλύτερο γνωστό μονόκορμο ελαιόδεντρο παγκοσμίως, πιθανώς και το αρχαιότερο. Είναι η μοναδική επίσημα κηρυγμένη ως μνημειακή ελιά (ΦΕΚ 3912/25-10-2019) και προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες επισκεπτών.

Προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, τα αρωματικά βότανα, κηπευτικά και αμπέλια.

Σελάκανο / Χριστός

Το όνομα Χριστός, ο μύθος αναφέρει ότι προέρχεται από μια εικόνα του Χριστού, που βρέθηκε εκεί. Λέγεται ότι κάτι λαμπύριζε στο βουνό και ανέβηκαν από τον Μύρτο για να δουν τι συμβαίνει και εκεί που ήταν η λάμψη, βρέθηκε η εικόνα του Χριστού. Το Σελάκανο πήρε την ονομασία του, μάλλον από την φυσική του θέση (σέλα) ανάμεσα στα βουνά.

Χωριό χτισμένο στα 550 μέτρα υψόμετρο, στην κυριολεξία συγκρατιέται από ένα βράχο. Τόπος με πολλά νερά, με ένα πανέμορφο και το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Κρήτης. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι είναι ο μελισσόκηπος της Κρήτης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο πάνω από 130.000 κυψέλες μελισσών από κάθε γωνία του νησιού.

Οι παλιοί άνθρωποι ήξεραν καλά την δύναμη της φύσης. Καλοί χτίστες της πέτρας, εκμεταλλεύτηκαν την δύναμη του νερού και με νερόμυλους έκαναν διάφορες εργασίες. Στέκουν ακόμη εκεί τα απομεινάρια τους. Το κοιμητήριο και το ελαιουργείο του χωριού είναι μνημεία που τα θαυμάζει κάποιος για την αρχιτεκτονική τους.

Κτηνοτροφία, μελισσοκομία, καλλιέργειες, λάδι. Ο τόπος ήταν και είναι αυτάρκης. Παλιές ιστορίες που ακούς από τους ντόπιους, ήταν το ότι στα παλιά χρόνια, όλες οι αγορές γίνονταν με μονάδα μέτρησης το ελαιόλαδο και την οκά! Όχι το νόμισμα, τότε την δραχμή.

Η περιοχή έβγαζε και βγάζει από τα καλύτερα σε ποιότητα λάδια γύρω στους 500 τόνους κάθε σεζόν. Τα φασολάκια του Σελάκανου επίσης ξακουστά. Το Σελάκανο, είναι μια φυσική κοιλάδα, στην Νότια Δίκτυ, στους πρόποδες των Λασιθιώτικων βουνών, στα 900μ υψόμετρο. Ένας παράδεισος επί της γης, για όσους κατάφεραν να ζήσουν εκεί έστω και λίγο! Η περιοχή όλη είναι ενταγμένη στο Διευρωπαϊκό δίκτυο ΦΥΣΗ (NATURA) 2000.

Εγκαταλελειμμένο, από την φροντίδα της πολιτείας και απροστάτευτο στον ανθρώπινο παράγοντα.

Στην τοπική κοινότητα υπάρχουν αρκετά αρχαία ελαιόδεντρα άνω των 1000 και ακόμη και άνω των 2000 ετών που μαρτυρούν μέρος της ιστορία του τόπου. Επίσης αρχαίες βελανιδιές, ηλικίας 800- 1800 ετών, έχουν καταγράφει και σημανθεί στον δρόμο προς το Σελάκανο.

Η φυσική του ομορφιά, μοναδική. Η Χλωρίδα του επίσης. Ένας τόπος ιδανικός για να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι όλες τις εργασίες που έκαναν παλαιότερα οι άνθρωποι και ζούσαν μια υπέροχη ζωή παρέα με την φύση.

Αυτή την περιοχή διανύει ένα από τα πολιτιστικά μας μονοπάτια. Μέσα από την διαδρομή αυτή, ο επισκέπτης θα έλθει σε επαφή με υπεραιωνόβιες ελιές, φυσικά τοπία μοναδικού κάλλους, τους ανθρώπους της περιοχής και τις παραδόσεις τους, ενώ θα γευθεί τα ντόπια προϊόντα που κάνουν την κρητική διατροφή απαράμιλλη και ζωογόνα.

Μύρτος
Ο Μύρτος είναι ένα από τα στολίδια της Κρήτης, είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στην νοτιοανατολική Κρήτη και απέχει 14 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα.

Ο Μύρτος που έχει πληθυσμό περίπου 500 κατοίκους σήμερα, με βάση την εντοιχισμένη πέτρινη πινακίδα που υπάρχει στο πρώτο σπίτι που κτίστηκε, αυτό του καπετάν Γιάννη Δασκαλάκη του Φασουλά, ιδρύθηκε το 1890. Οι περισσότεροι κάτοικοι προέρχονται από τα ορεινά χωριά, αλλά κυρίως από τα Γδόχια. Τότε οι κάτοικοι ζούσαν στα ορεινά φοβούμενοι τους πειρατές που συχνά έκαναν επιδρομές για ληστείες και ανεφοδιασμό. Κοντά στο χωριό υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, δείγμα του ότι η περιοχή διαχρονικά κατοικούνταν από Μινωΐτες, Ρωμαίους κλπ. Στην ανατολική είσοδο του Μύρτου συναντά ο επισκέπτης τον αρχαιολογικό χώρο Πύργου Κορυφή (2200-1450 π.Χ.) ενώ στην δυτική έξοδο υπάρχουν τα ερείπια μιας Ρωμαϊκής έπαυλης. Δυτικά και στα 3,5 χιλιόμετρα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Φούρνος (2800-2200 π.Χ.). Υπάρχει μικρή αρχαιολογική και λαογραφική συλλογή με είσοδο από τον προαύλιο χώρο της πολύ παλιάς εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου(1853). Στο ανατολικό άκρο του χωριού είναι οι εκβολές του ποταμού (φέρει διάφορες ονομασίες όπως Κρύος ποταμός, Σαραντάπηγος, Σαραντάπηχος κλπ.) που είναι προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο των μικρών υγροτόπων της Ελλάδας. Στα 2 χιλιόμετρα από τις εκβολές είναι κατασκευασμένο από το 1889 ένα 3τοξο πέτρινο γεφύρι, απαράμιλλης ομορφιάς.

Οι σύγχρονοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τον τουρισμό. Παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο από τις πολλές αιωνόβιες ελιές που υπάρχουν, ενώ εκπληκτικής νοστιμιάς και ποιότητας είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια καθώς και τα μούσμουλα, από τον κάμπο- κόσμημα του χωριού. Ο Μύρτος έχει φανατικούς φίλους που έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές, απολαμβάνοντας ένα υπέροχο κλίμα με ήπιο χειμώνα και καλοκαίρι. Η απέραντη παραλία του με την μαύρη άμμο, φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες, ενώ στα ταβερνάκια που υπάρχουν είτε στον παραλιακό πεζόδρομο, είτε στα μικρά δρομάκια απολαμβάνουν όλοι τις υπέροχες κρητικές γεύσεις, υπό τους ήχους, χαμηλής έντασης, ζωντανής μουσικής!

Ηθικός Κώδικας – Εταιρική Ευθύνη

Με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς αναπτύσσουμε σχέσεις συνεργασίας που εναπόκεινται στην καλή πίστη και θέληση των δύο μερών.

Ειδικά για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους ιδιοκτήτες τους, ότι οι ίδιοι στην ουσία δεν έχουν την υψηλή κυριότητα αλλά την επικαρπία τους και ότι αυτά αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης της οικογενειακής τους ιστορίας και ο κοινός μας σκοπός είναι η προστασία, ανάδειξή τους και η διαφύλαξη των δέντρων στο διηνεκές.

Στην φωτογραφία παρουσιάζεται το φύλλο καταγραφής ενός ελαιόδεντρου.